Upsolar
23/05/2016

Consument tast in het duister

De resultaten van het onderzoek onder eigenaren van PV Installaties laat zien dat maar liefst 57 procent niet tot nauwelijks op de hoogte is van wat er eigenlijk op het dak ligt!

Het zijn best schokkende resultaten en de branche heeft nog veel te doen aldus Joop Laarberg directeur van Zonnis BV. Het blijkt dat eigenaren of toekomstige eigenaren van een zonnepanelensysteem onbekend is met het merk en de herkomst van zijn of haar eigen zonnepanelen. Onderzoeksbureau Multiscope komt met deze resultaten naar buiten. Bij het onderzoek waren 502 Nederlandse individuele installatie betrokken.

Een ander punt van aandacht is dat eigenaren niet weten wat het totaal vermogen van de installatie is en wat de installatie redelijkerwijs zou moeten opbrengen. Joop laat ook hier zijn licht over schijnen. Bij Zonnis is het heel simpel. Onze klanten ontvangen digitaal alle documenten en garantiebepalingen van de gehele installatie. Daar staat duidelijk op vermeld wie de fabrikant van de installatie is, tot aan de stekkers aan toe en als enige in de markt geeft Zonnis een berekening af op de installatie. In het slechtste geval haalt de installatie die berekende opbrengst. Na 7 jaar installeren en meer dan 2300 installaties achter de rug weten we heel goed welk paneel wat doet. We maken daarbij gebruik van de beste materialen, denk hierbij ook eens aan de kabels en de stekkers want ieder onderdeel van een installatie zorgt voor een sterke of juist zwakke keten.

Voor de meeste consumenten (86 procent) is het besparen op energiekosten de beslissende factor bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar om zoveel mogelijk uit de investering te halen, moet ook rekening gehouden worden met andere factoren: garantieduur bijvoorbeeld en rendement op de lange termijn. Toch weet ruim 1 op de 5 respondenten (22 procent) dus niet wat voor rendement zijn of haar zonnepanelen op jaarbasis behalen. Een derde (32 procent) weet niet hoelang men garantie heeft op het product, en zelfs bijna de helft (45 procent) heeft geen idee van de duur van de vermogensgarantie op zijn of haar zonnesysteem.

De markt voor zonnepanelen is vrij nieuw, onze zuiderburen hebben veel meer ervaring in zelf energie opwekken. Veel consumenten weten bij de aanschaf van zonnepanelen dan ook niet waar ze op moeten letten – het onderzoek bevestigt dat. Bij Zonnis krijgt u heldere antwoorden op uw vragen en mocht dat niet voldoende zijn dan staan er meer dan 400 referenten met naam en toenaam voor u klaar om u hun ervaring met Zonnis toe te lichten.

Graag tot Zonnis